I Fysiurgisk hesteterapi arbejder man ikke kun med en terapiform, men tilrettelægger et forløb og en kombination af forskellige teknikker alt efter hvad din hest har brug for. Her finder du en kort gennemgang over de terapiformer jeg arbejder med:
– Massage
– Bindevævsmassage
– KST
– Ledmobilisering
– Akupressur,
– Laser
– Strækøvelser
– Blødvævsmobilisering
I mit arbejde “skræller” jeg løget, ment på den måde, at jeg løsner spændinger og indskrænkninger af hestens bevægemønster. Disse spændinger, skævheder og låsninger kan være et produkt af hestens aflastning fra en anden skade, som måske først viser sig, når jeg har løsnet hesten om. Terapien kan ikke være årsag til disse skader, men vil i nogle tilfælde løsne op på en sådan måde, at man først opdager hestens primære problem undervejs i processen.
En hesteterapeut kan ikke erstatte en dyrlæge, men supplere med fysisk terapi, hvor dette måtte være relevant.
Jeg behandler altså ikke sygdomme eller akutte skader, men hjælper med afspænding og øget bevægelighed, hvilket fremmer præstation og velvære.
Massage
Grundstenen i mit arbejde er hestemassagen. Uanset hvilken udfordring din hest måtte have, vil jeg inkludere massage, som løsner muskelspændinger, blødgør muskulaturen og hjælper med at frigive affaldsstoffer. Selv små muskelspændinger kan have betydning for hestens bevægelse og præstation, hvilket betyder, at massage i sig selv kan gøre en stor forskel for hestene. I de fleste tilfælde vælger jeg at supplere massages med et eller flere af mine andre redskaber.
Jeg benytter disse massageteknikker:
-Traditionelle hestemassageteknikker
-Andre massageteknikker
-Stresspunkter
-Triggerpunkter
-Pain points
-Specialmassage
-Trykpunktsmassage
-Bindevævsteknikker
Kranio Sakral Terapi
I kranio sakral terapi påvirker jeg fortrinsvist kranieknoglerne, samt korsbenet. Jeg arbejder med blide stræk og tryk, der afspænder knoglerne i forhold til hinanden. Disse meget blide påvirkninger er rigtig gode til sensitive heste, som let stresser op ved hårdere tryk. Kranio sakral terapi kan bruges over alt på kroppen og har også en afspændende effekt på muskler, sener og ledbånd.
Ledmobilisering
Ledmobilisering må ikke forveksles med kiropraktik eller andre manipulationsformer. Ledmobilisering er blidere teknikker, som gennem bevægelse af hestens knogler og led, kan afhjælpe låsninger eller nedsat bevægelig i led. Ved større problemstillinger, som ligger ud over ledmobliseringens evner, henviser jeg gerne til dyrlæge.
Alle fysiurgiske hesteterapeuter har gennemgået dybdegående uddannelse i ledmobilisering. Ledmobilisering udspringer fra fysioterapeutiske og osteopatiske teknikker.
Laserterapi
Alle fysiurgiske hesteterapeuter er også uddannet i brug af laserterapi. Laserterapi er en meget effektiv terapiform, som virker smerte- og inflammationsdæmpende.
Laserterapi virker ved at sende en speciel type lys ind i cellerne. Når laser-lyset rammer de celler, som ikke arbejder optimalt, optimerer kroppen dens egen udrensnings- og ophelingsproces.
Akupressur/ Laserpunktur
Jeg er også uddannet i brugen af akupressur, som er akupunktur med tryk i stedet for påsætning af nåle og laserpunktur. Undersøgelser viser at laser på akupunktur punkter har ligeså stor effekt som nålene, også er det 100% smertefrit.
Blødvævsmobilisering
I denne terapiform kigger jeg på fasciarelationer på tværs af kroppen, hvordan fascia et sted kan medføre andre udfordringer på helt andre lokationer. Desuden ser jeg på områder i muskulaturen, som påvirker bevægeligheden i specifikke led.
I blødvævsmobilisering arbejder man med følgende:
Evaluering af fascielle dysfunktioner
Mobilisering af fascia
Teknikker til blødvævsafspænding
Evaluering af blødvæv i relation til bestemte områder af kroppen